POMPA TEORİSİ

01 Haziran 2020
POMPA TEORİSİ

POMPA TEORİSİ

pompa nedir?

Sıvıya enerji veren makinalar. Bir tahrik motorundan alınan mekanik enerjiyi pompa içinden geçen sıvıya aktarırlar. Genel olarak, pompalar sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırarak, bir yerden diğer bir yere naklini sağlar. Su devir daimi, buhar kazanına besleme suyu basılması, şehir ve kasabalarda akarsuyun ve içme suyunun temini gibi sıvıların ve büyük su kütlelerinin bir ortamdan diğer bir ortama nakli için kullanılırlar. Halk arasında pompa tiplerine göre boyler pompası, z pompa, pis su pompası, su motoru, sıcak su pompası, kazan pompası, rögar pompası vb. şekilde de anılır.

Pompa Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok tipte pompa çeşidi vardır. Bunları genel olarak 2 gruba ayırabiliriz; dinamik pompalar ve pozitif deplasmanlı pompalar olarak 2 gruba ayırabiliriz. Sık kullanılan ve bilinen pompa çeşitleri; santrifüj pompalar, sirkülasyon pompaları, derin kuyu dalgıç pompalar, dozaj pompaları, drenaj pompaları olarak belirtebiliriz.

Santrifüj Pompalar

Ucuz üretim maliyeti nedeniyle dünyanın en çok kullanılan ve sık tercih edilen pompa tipidir. Çalışma prensibi basittir ve dediğimiz gibi nispeten daha uygun fiyatlıdır. Santrifüj pompa çalışırken akışkan basıncında, pompanın giriş kısmından çıkışına kadar bir artış görülür. Tasarımı basittir bu nedenle sık kullanılır. Çark adı verilen bir dizi döner kanattan meydana gelir. Bir pervane ve dairesel bir pompa gövdesi aracılığı ile akışkanı hareket ettirmek için kinetik enerji kullanır.

Santrifüj Pompalar aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir; • Uçtan Emişli Pompalar • In-line pompalar • Çift Emişli Pompalar • Dikey Kademeli Pompalar • Yatay Kademeli Pompalar • Derin Kuyu Dalgıç Pompalar • Yarı Dalgıç Pompalar • Islak Rotorlu Pompalar

 

Atık Su Pompaları

Atık su pompası, pompa ve motorsan oluşan kapalı bir ünitedir. Atık su pompası bu yapısından ötürü çukur içine montaja uygundur. Atık su pompalarında ürün çeşitliliği geniş olup yağmur suları, yeraltı suları, çamurlu sularda, süs havuzlarında, lifli atık suların uzaklaştırılmasında ve birçok endüstriyel proseste kullanılırlar. Arıtma sistemlerinde kadar kum pompası, çamur pompası, yağ pompası ve köpük pompası olarak kullanılırlar.

Derin Kuyu Dalgıç Pompa

Derin kuyu dalgıç pompalar kademeli, difüzörlü santrifüj pompalara benzer. Ancak, pompa grubu suyun içindedir. Pompa kademeleri birbirine bağlıdır. Pompa altında emme borusu ve süzgeci vardır. Suyun kinetik enerjisini basınç enerjisine dönüştürürler. İçme ve sulama suyu temini, süs havuzlarında kullanılırlar.

 

Sirkülasyon Pompası 

Sirkülasyon pompası sistemde dolaşan suyun ilerlemesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Sirkülasyon pompaları kapalı devre çalışan ısıtma ve soğutma sistemlerinde sıvının sirkülasyonu için gereklidir. Kombi, boyler, kazan ve benzeri gibi cihazlarda sıvının sirkülasyonunu yaparlar.

Sirkülasyon pompaları kuru rotorlu ve ıslak rotorlu olarak 2 gruba ayrılır.

Islak rotorlu sirkülasyon pompalarında, tüm dönen parçalar (mil, rotor, çark) transfer edilen akışkan ile birlikte rotor gömleğinin içinde yer alır. Soğutma ve yağlama, transfer edilen akışkanla sağlanır.

Kuru rotorlu sirkülasyon pompalarında, akışkanla temas eden bileşenler (ıslak parça) motordan ayrıdır. Islak parçadaki pompa mili salmastrası bir mekanik salmastra biçimindedir. Pompa, pompa miline bir kaplinle bağlı olan motordan tahrik alır.

 

Paylaş :
Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.